Káposzta fejes növény, amely lehet zöld lila vagy fehér színű. Magas C-vitamin-rosttartalmú. Hidegtűrő hosszú tenyészidejű növény. Frissen, savanyítva vagy főzve is fogyasztható. A káposztafélék a hűvösebb időjárást kedvelik (optimális hőmérséklet 15-20°C) A karfiolnál érdemes a levelekkel árnyékolni a fejet, hogy ne sárguljon meg. Egyenletes, rendszeres öntözést igényelnek, különösen a fejesedés és gumóképzés idején.A pangó vizet kerülni kell, mert gyökérrothadást okozhat. Nitrogénben gazdag talajt igényelnek a növekedési szakaszban. Fejesedés és virágzatképzés idején kálium- és foszfortartalmú trágyázás ajánlott.
Karalábé Gumós növény ropogós édeskés ízű. Ha a palánták 4-5 valódi leveles állapotba kerül akkor ültessük ki. betakarítható. Laza humuszos, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Fejlődés során kálium- és foszfortartalmú trágyázás javasolt. A karalábét akkor kell betakarítani, amikor még fiatal és zsenge,hogy elkerüljük a fasodást. A korai fajták tavasszal, a későbbiek nyáron és ősszel is szedhetők.Akkor érdemes szedni, amikor a gumó 6-10cm átmérőjű. Ha jól tároljuk, hosszabb ideig is élvezhetjük frissességét! Hűtőszekrényben 2-3 hétig friss marad,pincébe homokba rakva hosszabb tárolásra alkalmas, akár 2-3 hónapig is eltartható. Nyersen, párolva vagy főzve is felhasználható.
Karfiol ehető része tömör húsos virágzat, a virágzat leggyakrabban fehér színű. Íze enyhén édeskés.Magas a C-vitamin-rost és antioxidáns tartalma. A karfiol különböző fajtái eltérő vetési és betakarítási idővel rendelkeznek. Palántanevelés beltéren vagy üvegházban 0,5-1cm mélyre vetjük.
Korai vetés: február-március palántázás,kiültetése majd április-május,betakarítása pedig:június-július.
Nyári vetés: április-május szabadföldbe,betakarítás augusztus-szeptember.
Őszi vetés: június-július betakarítása szeptember november.
Jó vízáteresztő humuszos tápanyagban gazdag talajt kedveli. Fejesedéskor több káliumot és foszfort igényel. A karfiol termesztése nagyobb odafigyelést igényel, de ha megfelelően öntözzük, árnyékoljuk és időben trágyázzuk, szép tömör fejeket hoz. A betakarításnál fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig a földben, mert a virágzat széteshet. Ha jól tároljuk, hosszabb ideig is élvezhetjük frissességét! Hűtőszekrényben 1-2 hétig friss marad,pincébe homokba rakva hosszabb tárolásra alkalmas, akár 2-3 hónapig is eltartható,fagyasztva akár 6-12 hónapig eltartható.
Ebben a kategóriában 23 db terméket találsz.